Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Αστρονομικοί ΌροιΤι είναι η Ορθή Αναφορά
Η Ορθή Αναφορά είναι μια από τις συντεταγμένες που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη θέση στην ουράνια σφαίρα στο σύστημα των συντεταγμένων του Ισημερινού. Είναι το ισοδύναμο του γεωγραφικού μήκους στη Γη, αλλά μετριέται σε ώρες, λεπτά και τα δευτερόλεπτα του χρόνου προς ανατολάς, αρχίζοντας από το μηδέν σημείο, το οποίο λαμβάνεται ως η διατομή του ουράνιου ισημερινού και της εκλειπτικής, γνωστό ως Πρώτο Σημείο του Κριού. Μια ώρα της Ορθής Αναφοράς ισούται με τόξο 15 μοιρών. Είναι η γωνία μέσω της οποίας η ουράνια σφαίρα εμφανίζεται να γυρίζει σε αστρικό χρόνο μίας ώρας, καθώς περιστρέφεται η Γη.

Τι είναι ο Αστρικός Χρόνος;
Είναι ο χρόνος που μετριέται από την περιστροφή της Γης, αναφορικά στους Αστέρες, παρά με τον Ήλιο που είναι η βάση για τον αστρικό χρόνο. Ο τοπικός αστρικός χρόνο είναι πρακτικά μια θέση που δίνεται από την Ορθή Αναφορά του Μεσημβρινού. Έτσι, είναι μια άμεση ένδειξη αν ένα ουράνιο σώμα είναι ορατό στη δεδομένη στιγμή. Είναι μια σημαντική μέτρηση χρόνου, για αυτό και τα αστεροσκοπεία χρησιμοποιούν αστρικά ρολόγια.

Μετάπτωση των πόλων.
Λέγεται και μετάπτωση των Ισημεριών.
Η Μετάπτωση οφείλεται στην μετακίνηση του άξονα περιστροφής ενός αστικού σώματος, σε μορφή κώνου. Η κίνηση αυτή είναι 1μοίρα ανά 72 έτη, τόση όση και η κίνηση των Αστέρων στον Ουράνιο Θόλο. Η κίνηση είναι αργή και αλλάζει τις συντεταγμένες τόσο στον Ισημερινό, όσο και στο μήκος της Εκλειπτικής. Ο βόρειος πολικός άξονας της Γης κινείται γύρω από αυτόν της Εκλειπτικής με μια γωνιώδη ακτίνα, περίπου 23,5 μοίρες. Για να ολοκληρωθεί η κίνηση απαιτούνται περίπου 26.000 έτη.
Η Μετάπτωση ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες.
Αυτή είναι μια εικόνα της κίνησηςΣτον υπολογισμό της μετάπτωσης βρίσκεται η διαφορά των θέσεων των αστρικών σωμάτων, μεταξύ Τροπικής και Αστρικής Αστρολογίας.
Ενώ το φαινόμενο είναι υπαρκτό, η Αστρική Αστρολογία δεν το λαμβάνει υπόψη, σε αντίθεση με την Τροπική.
Οι θέσεις της Αστρικής Αστρολογίας είναι κατά προσέγγιση ίδιες με αυτές της αστρονομίας, με κάποιες διαφορές όμως.
Βλέπουμε την Ορθή Αναφορά (RA) του Ήλιου στις 22 Ιουνίου να είναι 6ώρες, 4λεπτά και 38.771δεύτερα από ένα πρόγραμμα αστρονομίας, ενώ η αστρική αστρολογία την υπολογίζει σε6ώρες, 4λεπτά και 36.35δεύτερα. Φαινομενικά η διαφορά είναι μικρή, αλλά στην πράξη ισούται με 37δεύτερα της μοίρας, περίπου.Αν και υπάρχει μια διαμάχη αιώνων μεταξύ αστρικών και τροπικών αστρολόγων, κατ’ ουσία, και οι δύο δεν έχουν να χάσουν, ούτε να κερδίσουν τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις οι θέσεις των σωμάτων είναι μάλλον φαινόμενες και τις μόνες σίγουρες θέσεις θα δώσει μόνο η αστρονομία.
Άλλωστε, όπως σωστά δηλώνουν επιφανείς αστρολόγοι, η αστρολογία είναι προϊόν στατιστικής καταγραφής συμβάντων και όχι επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ως τέτοια καταγραφή, θα πρέπει να καθιστά τους αρέσκοντες στην έρευνά της, επιφυλακτικούς, αναφορικά με την ακρίβεια κι όχι την εφαρμογή των ρηθέντων.
Οι αρχαίοι πολύ σωστά χώριζαν το έτος σε εποχές και τούτο διότι η παρατήρηση επέτρεπε την καταγραφή των Διοσημειών, κάτι απαραίτητο στις αλλαγές του καιρού, τις καλλιέργειες και τη φυσική κατάσταση της Γης.
Για αυτό, η προσωπική μου άποψη είναι, να δεχόμαστε και τα δύο συστήματα, να ερευνούμε τις ρίζες τους και να μελετάμε τις γραφές.
Το θέμα της αστρολογίας, αν θέλουμε να το κατατάξουμε, σαν προέλευση, θα πρέπει να μελετήσουμε καταγραφές του στις πυραμίδες κι όχι μόνο, που βεβαίως περιέχουν σημαντικές πληροφορίες. Επίσης στη μορφή του Μίθρα, των Ελλήνων Θεών και σε αυτά που έχουν ειπωθεί από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου